i-Size vs R44

Mi a különbség a korábbi (ECE R 44/04) és az új (ECE R 129) gyerekülés normák között?

Gyerekbiztonság az autóban. Ez a terület folyamatosan új ismeretekkel bővül, rohamos műszaki fejlődést mutat. Ezért fontos, hogy az autós biztonsági gyerekülések jóváhagyási követelményeit is a kutatás jelenlegi állásához, a fejlődés mértékéhez igazítsák. Legutóbb 2013-ban történt meg a jóváhagyási követelmények megváltozása.

Az új R129 i-Size szabványról egy szakértő bizottság döntött. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Európai Gazdasági Bizottsága azzal a céllal hozta meg döntését, hogy fokozza a gyermekek biztonságát a szárazföldi közlekedésben.

Az új R 129 i-Size szabvány legfontosabb céljai:

  • A csecsemők és kisgyermekek fejének és nyakának jobb védelme a 15 hónapos korig kötelező menetiránynak háttal történő utazás miatt.
  • Az új gyerekülések kötelező oldalsó ütközésvédelmének bevezetése miatt jobb gyermekbiztonság.
  • A teszteknél új generációs bábuk használata, amelyek jobban tükrözik a valódi gyermekek tényleges viselkedését.
  • Kevesebb a helytelenül beillesztett gyerekülés, hiszen az új ülések csak Isofix rendszerrel rögzíthetők.
  • Egyszerűbb a gyermek számára a megfelelő gyerekülés kiválasztása, hiszen csak a gyermek magasságát kell figyelembe venni.
  • Minden i-Size jelölésű helyre befér, illetve majdnem minden isofix-es autóba rögzíthető, ami jelentősen megkönnyíti a szülők döntését.

2013. július 9-én az Egyesült Nemzetek Szervezetének Európai Gazdasági Bizottsága (UNECE) hivatalosan elfogadta az ENSZ új R129 (i-Size) jogszabályát. E dátum óta 60 ország, köztük az összes EU-ország, elfogadta ezt az új rendeletet.

A két szabvány (R44 és R129) jelenleg párhuzamosan él egymás mellett. Ezért bármelyik előírásnak megfelelő autósülést lehet továbbra is biztonságosan értékesíteni és használni.

Az előző mondat megismételve, sarkítva, gyakori vásárlói kérdésekre válaszolva így hangzik:

A korábbi R44-es gyerekülések sem rosszak, nem kell kidobni / lecserélni őket, nem csapták be Önt vásárláskor, amikor modern, megbízható gyerekülést kért az eladótól. Egyre divatosabbak az i-Size modellek, ugyanakkor a gyártók manapság is (cikk keletkezése: 2020. január) jelentetnek meg új, mégis az R44-es szabvány szerinti gyereküléseket.

 

Különbség a két szabvány között:

R129 i‐Size szabvány legfontosabb céljai ECE R44 R129
1. Oldal- és frontális ütközés elleni védelem javítása. A csecsemők és kisgyermekek fejének és nyakának jobb védelme. Frontális ütközés 50 km/h – 21‐28 G
Ráfutásos ütközés 30km/h 14‐21 G
Nincs oldalütközés elleni védelem
Frontális ütközés 50 km/h – 21‐28 G szigorúbb kritériumok
Ráfutásos ütközés 30 km/h 14‐21 G
Oldalsó ütközés: 24 km/h min.13‐15 G erővel
2. Menetiránynak háttal történő utazás 15 hónapos korig. Menetiránynak megfelelő utazás már 9 kg-tól (kb. 9 hónapos kor) Címke a menetiránynak megfelelő üléseken. 15 hónapos kor előtt nem lehet menetiránynak megfelelően utazni.
3. A gyerekülések helyes rögzítése az isofix rendszernek köszönhetően. A gyerekülés rögzítése: isofix, biztonsági öv vagy a kettő kombinációja
Minden korosztály
Csak isofixes rögzítés születéstől 105 cm-es magasságig.
4. Minden i-Size gyerekülés és majdnem minden isofixes gyerekülés rögzíthető az i-Size jelölésű autókban. 1. Universal (top tether - felső heveder)
2. Semi Universal (támasztóláb)
3. Autó specifikus
Universal (támasztóláb vagy top tether/felső heveder), Autó specifikus
5. Gyerekülések osztályozása Csoportok: 0 – 0+, 0+/1, 1/1‐2‐3, 2‐3 a gyermek súlyának megfelelően Nincsenek csoportok, Csoportosítás magasság alapján / Kb. testsúly alapján

 

To Top