i-Size


Mi az az i-Size?


Az i-Size az autós gyerekülésekre vonatkozó új szabályozás, amely a következő években a jelenlegi R44-es szabályozás mellett párhuzamosan érvényben lesz. A lényegi változások a következőek: 15 hónapos korig kötelező lesz a gyermekeket menetiránynak háttal szállítani, az i-Size csak az isofixes gyerekülésekre vonatkozik, és kötelező lesz az oldalirányú ütközéstesztnek alávetni. Az i-Size egyszerűbbé teszi a szülők számára a megfelelő gyerekülés kiválasztását, beszerelését, és nagyobb biztonságot nyújt gyermekeink számára.

 

Miért lesz könnyebb a megfelelő gyerekülés kiválasztása és beszerelése?

Először is az i-Size a gyermek korát és magasságát veszi alapul, nem pedig a súlyát. Ez az újabb felismerésekre és adatokra vezethető vissza, melyek a gyermekek igényeit jobban reprezentálják. Ezáltal a szülőknek egyszerűbbé válik a választás. Másodszor az univerzális engedélyezés, és a gépjárműn valamint a gyerekülésen a megfelelő jelölés alkalmazása miatt könnyen felismerhető lesz, hogy a gyerekülés jó-e a saját autónkba.

 

Miért lesz biztonságosabb az i-Size?

Az i-Size-os gyerekülések megkövetelik az ISOFIX használatát, valamint a gyermek 15 hónapos koráig a menetiránynak háttal történő szállítását. A kisgyermekek menetiránynak háttal történő szállítása a legbiztonságosabb módja az első hónapokban gyermekünk utaztatásának, valamint megelőzi a nyaki és feji sérüléseket. A 15. hónaptól már választhatunk, hogy gyermekünket továbbra is menetiránynak háttal, avagy azzal megegyezően kívánjuk szállítani. Az ISOFIX-rendszer használata jelentősen lecsökkenti a helytelen használat kockázatát, ami még mindig a leggyakoribb hibaforrásnak számít. Az i-Size szabályozás kötelezővé teszi az oldalirányú ütközési tesztek bevezetését. Az oldalirányú ütközés a balesetek mintegy 25%-át fedi le. A teszt kötelező bevezetése a fej jobb védelmét fogja eredményezni.

 

Mennyiben érint ez engem?

Amint kaphatóak lesznek az i-Size gyerekülések, a szülő választhat, hogy az újabb előírásnak, avagy a jelenlegi R44-es szabályozásnak megfelelő gyerekülést vásárol.

 

Miért van szükség új szabályozásra?

A gyermekbiztonság az utóbbi években jelentősen továbbfejlődött, ennek ellenére a közúti közlekedésben továbbra is előfordulnak halálos kimenetelű vagy komoly sérüléssel járó balesetek. Ez gyakran a nem megfelelő gyerekülés használatára vagy a helytelen használatra / bekötésre vezethető vissza. Az i-Size egyszerűbbé teszi a választást a szülők számára, és az ISOFIX miatt jelentősen lecsökkenti a hibalehetőségeket.

 

Mikor lép hatályba az új szabályozás?

2013 júliusától már hatályba lépett de csak lépésről lépésre kerül bevezetésre. Senkinek sem kell tehát gyorsan lecserélnie a meglévő gyerekülését. 2013 közepétől lehet az első i-Size-nak megfelelő gyereküléseket és gépjárműveket engedélyeztetni, és ez év végétől lehet először ilyeneket vásárolni. A jelenlegi R44-es szabályozás 2018-ig párhuzamosan érvényben marad.

 

To Top