Gyerekülés használatával kapcsolatos kérdések

Mire figyeljünk különösen a babahordozós ülések esetén?

Újszülöttek és különösen koraszülöttek esetében a gerinc még nem elég stabil ahhoz, hogy üljenek. Ezért az első 3 hónapban fontos, hogy lehetőleg feküdjenek. A babahordozóban viszont félig ülő helyzetben utaznak, ezért fontos, hogy lehetőleg minél kevesebb időt töltsenek el a hordozóban. A kisbabát mindig kössük be, és a hordozó fogantyúja is felfelé álljon. Autós használat esetén azonban a fogantyút az autósülés használati útmutatójában megadott módon állítsuk be!

 

Mikor váltsunk 3 pontos biztonsági övre?

Gyerekeket csak abban az esetben köthetünk be az autó hárompontos biztonsági övével, ha már stabilan ülnek, és nem áll fenn a veszély, hogy oldalra kiessenek. A gyakorlat azt mutatja, hogy ez 4-5 éves kor körül javasolt.

 

Melyik a legbiztonságosabb hely a gyerek számára az autóban?

Elvileg a legbiztonságosabb hely a gyerek számára az autóban a hátsó ülés! Jó lenne, ha a jobb hátsó vagy középső ülést választanánk ki a számára, mert a be- és kiszállás a járda oldaláról történne meg. A sok légszákkal ellátott gépjárművek esetében mindenképpen fontos, hogy a használati utasításban leírt ajánlást és megjegyzést figyelembe vegyük, hiszen ezek részben eltérőek lehetnek!

 

Menetiránynak háttal található ülésre is lehet gyerekülést bekötni?

Mindenképpen fontos, hogy gyermek autóban csak biztonsági autósülésben utazhat! A biztonsági autósülés rögzítéséhez fontos (isofixes rendszeren kívül!) a gépjármű három- vagy kétpontos biztonsági öve. Ezen kívül figyelembe kell még venni, hogy az autósüléseket mindenekelőtt a menetiránynak megegyező ülésekre kössük be. Csak abban az esetben utazhatnak gyerekek oldalt ill. háttal található ülésen, ha már máshogy nem lehet megoldani. Amennyiben három- ill. kétpontos biztonsági öv (a gyerekülés bekötéséhez) már nem áll rendelkezésre, és máshogy nem lehet megoldani, akkor a gyermekeket az autó biztonsági övével kell bekötni.

 

Gyerekülés és a légzsák

Utas oldali ülésre csak abban az esetben szerelhetjük be a biztonsági gyerekülést, ha a légzsák ki van kapcsolva, különben nagyon súlyos sérüléseket okozhat egy lehetséges ütközés esetén. A gépjármű használati utasításában olvashatunk a légzsákokról, és arról, hogy az adott autóban ki tudjuk-e kapcsolni. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor csak a hátsó ülések egyikére tudjuk a biztonsági autósülést bekötni. A német autóklub (ADAC) mindenesetre a hátsó üléseket ajánlja a gyerekülések rögzítésére. Csak bizonyos esetekben használjuk az utas oldali ülést (pl. baba megfigyelése miatt – ha nincs más utas az autóban). Ebben az esetben tehát mindenképpen figyeljünk arra, hogy az utas oldali légzsák ki legyen kapcsolva! Ha az autó oldallégzsákokkal is rendelkezik, fontos, hogy az alvó gyerek feje ne lógjon a légzsák hatótávolságába. Válasszunk tehát olyan autósülést, amit megfelelő alvópozícióba is tudunk állítani!

 

Több gyerek biztonságos utaztatása

A vezető felelős az összes gyerek biztonságáért! Általában a biztonsági gyereküléseket a gépjármű hárompontos biztonsági övével vagy isofixes rendszerrel rögzítjük. Vannak bizonyos esetek, amikor a kétpontos öv is megfelelő, viszont, ha a gyermek testsúlya meghaladja a 25 kg-ot, akkor csak hárompontos biztonsági övvel illetve isofixes rendszerrel rögzíthető a gyerekülés! Több gyermek azonos gépjárműben történő utazása esetén megfelelően kell kiválasztanunk a biztonsági gyereküléseket. Figyelnünk kell arra, hogy mekkora hely áll rendelkezésünkre, a gyerekek súlyára, illetve a légzsákokra is! Kivételes esetben – ha egy gyermeket már nem tudunk biztonsági autósülésre ültetni, mert kevés a helyünk – utazhat a gyermek (csak 3 éves kor fölött!) a hátsó ülésen, az autó biztonsági övével bekötve! A német autóklub (ADAC) által végzett tesztekből kitűnik, hogy három biztonsági autósülés egymás mellett csak olyan gépjárművekben fér el megfelelően, amikben 3 önálló ülés van egymás mellett, mivel a modernebb és biztonságosabb gyerekülések valamivel szélesebbek lettek elődjeiknél. Amennyiben nagyon szükséges, természetesen használható az anyósülés is, de figyelni kell arra, hogy a légzsák ki legyen kapcsolva!

 

Gyermekek biztonságos utaztatása iskolabuszokban, kirándulóbuszokban

A gyermekeket a kiránduló- és iskolabuszokon is biztonságosan kell utaztatni. Ezekben a buszokban is kötelező a hárompontos biztonsági öv, és ha már kötelező, akkor kötelező használni is! Azokban a régebbi gyártású buszokban, amikben eredetileg nem található biztonsági öv, és az esetleges beszerelése nagyon drága lenne, a gyerekeket rá kell venni, hogy az utazás ideje alatt üljenek. Ezért fontos, hogy az iskolabuszokon is utazzon egy, az iskolához tartozó kísérőszemély.

 

Be kell kötnünk a gyermeket spontán rövid utazások alkalmával is?

Igen, ez nem függ az út hosszától, illetve attól, hogy már előre tervezett útról van-e szó, vagy csak most jött az ötlet, hogy útra keljünk. Minden esetben be kell kötnünk a 150 cm-nél alacsonyabb gyermekeket! És erre a legjobb mód, ha biztonsági gyermekülést használunk. Mindig az autó vezetője felel az összes utas biztonságáért, beleértve az utasok biztonsági öv használatát is! Ezekben a spontán esetekben előnyt élveznek a már eleve a gépjárműbe szerelt biztonsági gyermekülések (bizonyos autómodellek esetén). A legjobb megoldás, ha mindig az autóban tartjuk a biztonsági gyerekülést, és így nem fog minket semmilyen helyzet váratlanul érni.

 

Gyermekek biztonságos utazása taxiban

Törvényi szabályozás van a gyermek alkalmankénti taxis utazását illetően. Mivel azonban nehéz lenne a taxiban mindenféle autósülést tárolni, ezért külön szabályozás érvényes a taxikra. Ez alapján meghatározták, hogy minden taxiban rendelkezésre kell állnia gyerekülésnek (I. csoport: 9-18 kg). Ellenkező esetben bírságra számíthat. Egy a fontos: mindenképpen figyeljünk a gyermek biztonságos bekötésére a taxiban is!

 

Az autóban alvó gyerek

A gyerekeket általában elringatja az autó, és könnyen elalszanak. Ilyenkor a gyermekülést érdemes alvós pozícióba állítani. Különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a gyermek feje ne bukjon. Ehhez érdemes párnával megtámasztani a fejét.

 

Mi történik, ha a gyerekülést nem megfelelően kötjük be?

A szakszerű bekötés nagyon sok sérüléstől képes megóvni a gyermeket egy baleset esetén. Ezért nagyon fontos, hogy az első bekötés előtt olvassuk át alaposan az autósülés használati útmutatóját. A leggyakoribb hibák: túl laza bekötés (hárompontos biztonsági öv esetén), a gyerek testén túl laza a biztonsági öv, nem a vállon fut a biztonsági öv.

 

Tél és a gyerekülés

Télen a gyerekek vastag kabátokban, anorákokban szállnak be az autóba, és nem is vetik ezt le az utazás megkezdése előtt. Ez magában rejti azt a kockázatot, hogy nem húzzuk elég feszesre a biztonsági övet ezáltal az lecsúszik a vállról, ez pedig nagyon veszélyes lehet. A német autóklub (ADAC) éppen ezért azt ajánlja, hogy vegyük le a gyerekekről a vastag kabátokat, kössük be biztonsági autósülésbe a gyerekeket, húzzuk feszesre az övet, és ezután betakarhatjuk őket, hogy ne fázzanak.

 

Nagyon régi gyereküléseket már 2008 áprilisától nem használhatunk! Hogy ismerem meg ezeket?

A nagyon régi gyereküléseken még a régi szabványokat (ECE R 44/02 vagy 44/01) fedezhetjük fel. Figyeljünk az ECE tanúsítványra, amelynek minden autósülés címkéjén ott kell lennie! Ez tájékoztat bennünket arról, hogy az általunk választott autósülés a legújabb teszteknek megfelel: ECE R 44/04…. (2005 júliusa óta). Az ECE R 44/03 számmal kezdődő autósülések még használhatók, de 2009 júliusa óta nem kerülhetnek forgalomba!

 

Gyerekülés bekötése oldtimerben

Oldtimerekben nem található biztonsági öv, ezért ezekre a járművekre más szabályok vonatkoznak! 3 éves kor alatti gyerek egyáltalán nem, 3 évesnél idősebb, de 150 cm alatti gyermek pedig csak a hátsó ülésen utazhat!

 

To Top