Amit a babahordozókról tudni érdemes

A csecsemőknek már az első útjuktól fogva gyerekülésre vagy babahordozóra van szükségük. A babahordozókat a hátsó üléseken menetiránynak háttal rögzíthetjük az autóban, mivel egy koccanás, baleset esetén ez a pozíció a fej és a nyak maximális védelmét biztosítja. A vezetőülés melletti ülésen (anyósülés) is elhelyezhetők a babahordozók, de csak abban az esetben, ha ott nincs légzsák, illetve ha az kikapcsolható.

A babahordozók 2 csoportba sorolhatók. A 0 csoportba tartozó babahordozókat 10 kg-os súlyig, a 0+ csoportba 13 kg-os súlyig használhatják a kisbabák.

Az új i-Size szabvány megjelenésével a gyerekek súlya már csak másodlagos jelentőséggel bír. Az i-Size babahordozók a csecsemők bizonyos testméretéig használhatók, amint azt a gyártó és az i-Size szabvány előírja. A gyerekülési csoportok felosztásáról bővebben az ECE csoportok, vagy az i-Size és az ECE R44 különbségét boncolgató írásunkban olvashat.

A babahordozók használatának előnye, hogy az teljes mértékben igazodik a kicsi babák arányaihoz, az ő igényeikhez. Ezeket az autón kívül is lehet rövid távolságban használni. Bármilyen csábító is lehet, azt javasoljuk, ne használják a babahordozókat babakocsi helyett, mivel a túl hosszú ülés káros hatással lehet a babák fejlődő gerincére, és - amit kevesen tudnak - légzési problémákat is okozhat, különösen újszülötteknél. Azonban nem minden babahordozó ilyen. Nem tartoznak ide azok a babahordozók, amikben a baba laposan fekszik (pl. a kínálatunkban is megtalálható a Römer Baby-Safe Pro, a Römer Baby-Safe 5Z2, a Römer Baby-Safe iSense vagy a Römer Baby-Safe 3 i-Size).

Bizonyos babahordozókat alvázra is szerelhetünk, azonban, mint már említettük, ne használjuk babakocsiként (csak rövid távon). Hasonlóképpen a babakocsival együtt vásárolt babahordozók sem felelnek meg a gyerekülés gyártók által kifejlesztett, a gerincet is figyelembe vevő babahordozókkal.

Az autóban a babahordozókat a gépjármű 3 pontos biztonsági övével vagy isofix bázissal rögzítheti

Ezeket a hordozókat már a kórházból hazafelé be is vethetjük, hiszen már születéstől fogva használatba vehetők; már 0 kg-os súlytól jóváhagyják őket, és általában jó fekvő pozíciót kínálnak az autóban található ülés dőlésszögétől függetlenül.

Ha a baba feje megközelíti a hordozó tetejét 2 cm-re, akkor mindenképpen váltani kell a következő csoportú gyerekülésre!

A babahordozó feladata, hogy jól körülölelje a babát, jól be kell ágyaznia, maximális biztonságot kell nyújtania. a fejtámlának jól meg kell tartania a baba fejét. Tehát a csecsemőt a lehető legmegfelelőbben kell védenie az esetleges balesetekkor.

A babahordozók alternatívájaként megjelentek a menetiránynak háttal használatos (sok esetben akár forgatható), reboarder gyerekülések is. Mindig vegyék figyelembe a súly vagy a magassági korlátokat! Fontos megnézni, hogy újszülött szűkítőbetéttel rendelkeznek-e, hiszen csak ekkor használhatják a csecsemők. Ezek a gyerekülések általában jelentősen hosszabb ideig használhatók (18 kg vagy 105 cm), mint a babahordozók (max. 13 kg-os súlyig).

Ilyenek például a kínálatunkban is megtalálható 40-105 cm-es csoportba tartozó BeSafe iZi Turn B i-Size, Römer Dualfix Pro, Römer Dualfix i-Size, Joie i-Pivot 360 a Joie Spin 360 R, vagy pl. az Avova Sperber-Fix i-Size.

A kínálatunkban megtalálható összes babahordozó és menetiránynak ellentétesen használatos gyerekülés optimális védelmet nyújt gyermekének: szorosan körülöleli a babát, és jól tartja a fejet. Ezen kívül az összes babahordozót és reboarder gyerekülést úgy tervezték, hogy a babák még nem tudnak ülni, ezért kíméli a gerincet. Laposabbak. Ebben a helyzetben a háttámla ütközés esetén nagy felületen képes elnyelni a gyermekre ható erőket.

Most pedig válassza ki, melyik babahordozó vagy menetiránynak háttal lévő gyerekülés a megfelelő az Ön számára! Ha bármilyen kérdése van, keressen bennünket telefonon vagy írjon emailt! Örömmel segítünk a választásban!

 

To Top