5-pontos biztonsági öv vs. pajzsos gyerekülés

Az alábbi írást a Britax Römer honlapjáról fordítottuk, kihagyva egy-két jelen esetben számunkra kevésbé fontos dolgot. A szövegben a Römer kifejti, hogy miért nem áll be a sorba, és miért nem fejleszt “pajzsos” gyerekülést, ami manapság elég divatossá kezd válni. Egy külső szervezet tesztjére alapozva igazolja saját meggyőződését, miszerint az 5-pontos biztonsági öv biztonságosabb a pajzsos megoldásnál. Mi nem vesszük a bátorságot, hogy beszálljunk a nagyok vitájába, egyszerűen csak közöljük a releváns információkat ezzel is segítve az Ön megalapozott döntését.

A 3 legfőbb ok, hogy egy 1-es csoportba tartozó menetiránynak megfelelően bekötött gyerekülésben miért az 5-pontos biztonsági övet célszerű alkalmazni.

 1. Ellenőrzött lassítás: az 5-pontos biztonsági öv ellenőrzött energialeadást tesz lehetővé, és a fellépő ütközési energiákat a test stabil, erős részein (vállak, csípő, medence) az ülésbe vezeti le.
 2. Optimálisan az Ön gyermekéhez igazítható: az 5-pontos biztonsági övet tökéletesen a gyermeke testéhez igazíthatja.
 3. Kiváló védelmet nyújt: Balesetek a valóságban különböző módokon játszódhatnak le: lehet frontális ütközés, oldalirányú ütközés, hátulról történő ütközés, felborulás, vagy ezek kombinációja. Ahhoz, hogy gyermekének megfelelő védelmet nyújtson, egy gyerekülésnek mindegyik szituációban helyt kell állnia.
A videó egy borulásos balesetet mutat be. Már a második pördülésnél részben kicsúszik a gyermek a gyerekülésből, ami valószínűleg koponya- és gerincsérülésekhez vezetne - azaz életveszélyes sérüléseket szenvedhetne egy igazi gyermek. Amikor az autó harmadszor is az oldalán landol, a gyermek már teljes mértékben kirepül a gyerekülésből.

 

 

A borulásos balesetek maximum 10%-át alkotják az összes autóbalesetnek (a Britax Römer saját belső számításai alapján), ennek ellenére nem elhanyagolhatóak. Hisz a fentiekből egyértelműen kiderül, hogy túl nagy a lehetősége egy komoly sérülésnek. Ezen kívül más típusú ütközéskor is fennállhat a kockázat, hogy gyermekünk számára kritikussá válhat, ha a vállat nem rögzítjük le megfelelően.

Az 5-pontos biztonsági öv gyermekünket nem csak benntartja a védő burokban - azaz a gyerekülésben, hanem sok más előnye is van.

 

Egy biztonsági gyerekülés megtervezésekor négy fontos területet kell szem előtt tartani.

 • Először is a gyerekülésnek védelmet kell nyújtani a gyermek számára és stabilnak kell lennie, hogy a baleset során keletkező erőket elnyelje. 
 • Másodszor a gyerekülés biztonságos rögzítését kell megoldani - vagy a gépjármű beépített 3-pontos biztonsági övével, vagy ISOFIX használatával. 
 • Harmadszor a gyerekülésnek kényelmesnek kell lennie gyermeke számára, miközben a baleset során keletkezett erőket el is nyeli. Erre szolgál a huzat, a párnázat, és az energiaelnyelő anyagok használata. 
 • Végezetül negyedszer a gyermeket megfelelő rögzítési rendszer használatával biztonságos módon az ülésben kell tartani.

 

Milyen különböző rögzítési módok léteznek a gyermek bekötéséhez?

 • A 0 és 0+ csoportban a gyermekeket általában 3- vagy 5-pontos öv rögzíti.
 • Az I-es csoportban vagy a gyerekülésbe integrált 5-pontos biztonsági öv vagy a pajzsos megoldás terjedt el. Az 5-pontos biztonsági öv 5 ponton rögzíti a gyermeket: 2 a vállaknál, 2 a csípőnél és a középső csatnál.
 • Újabban II-es csoportba tartozó (15-25 kg között) gyerekülésekben is találkozhatunk az 5-pontos biztonsági övvel, mely tendencia valószínűleg erősödni fog, hisz így gyermekünk tovább élvezheti az 5-pontos rendszer előnyét, melyet a felnőtteknek szánt 3-pontos biztonsági öv nem képes nyújtani.
 • A II-es csoporttól a gyermekeket a gépjármű saját 3-pontos biztonsági övével szokták bekötni.

 

Mi történik frontális ütközéskor a gyermekkel egy I-es csoportba tartozó gyerekülésben?

Ez természetesen attól függ, hogy mivel ütközik az autó, és hogyan zajlik le az ütközés, de alapvetően a következő játszódik le:
Az autó lefékeződik. A gyermek előre mozdul az ülésben, amíg az öv meg nem állítja. Az 5-pontos biztonsági öv használata esetén az energia leadása ellenőrzött előremozgás során történik meg. Az ütközési energia a test erős csontjain keresztül (váll, csípő, medence) az ülésbe kerül levezetésre.
Az ütközés gyakran nem tisztán szemből történik, ezért oldalirányú mozgás és oldalirányú gyorsulás lép fel. Ilyen esetekben különösen fontos, hogy a gyermek végig a gyerekülés védelmében maradjon, és a feje ne hagyja el azt a védelmi zónát, amit a gyerekülés nyújt.

 

Hogy működik az 5-pontos biztonsági öv?

Az 5-pontos biztonsági öv szignifikánsan lecsökkenti azokat az erőket, melyeknek egy gyermek a baleset során ki van téve, hisz ezek a gyermektől az öt érintkezési ponton keresztül az ülésbe vezetődnek le. Amikor a gyermeket az övrendszer megfogja, akkor egy viszonylag nagy felületen történik meg a gyermekre ható erők csillapítása, miközben a vállak és a csípő mozgását is megakadályozza. Ez jelentősen lecsökkenti a gerincoszlopra ható erőket, és az életfontosságú szerveket rejtő részekről elvezeti a keletkezett ütközési energiákat.
Boruláskor, oldalütközéskor, vagy olyan frontális ütközéskor, amikor csak az egyik oldal érintett, a vertikális, laterális és keresztirányú erők kombinációja a gyermeket kirepítenék az ülésből, ekkor a vállaknál és a középső részen elhelyezkedő érintkezési pontoknak köszönhetően a gyermek végig biztonságban a gyerekülésben marad.
Ezen kívül az övezetet tökéletesen a gyermekhez igazíthatjuk, így teljesen egyéni és jobb tartás biztosítható.

 

Melyek az 5-pontos biztonsági öv hátrányai?

Mivel a gyermek a vállánál is rögzítve van, ezáltal kevesebb hely jut a játékra, nem tud előre hajlani, így mozgásában korlátozottnak érezheti magát.
Előfordul, hogy a gyermek megpróbálja kicsatolni magát, vagy megpróbálja kiszabadítani a vállait. Megállapították, hogy az ilyen eseteknél az esetek többségében túl szorosan kötötték be a gyermeket. Másik ok lehet, hogy a túl meleg ruházat miatt válik kényelmetlenné az utazás, vagy a túl hosszú út során kezd unatkozni gyermekünk. A szülők legtöbbször megoldják gyermekük szórakoztatását, vagy meg tudják magyarázni gyermeküknek, hogy nem szabad kikapcsolni az övet, vagy kibújtatni a vállait az öv alól.

 

Miért az 5-pontos biztonsági öv a legbiztonságosabb?

Egy baleset során a gyermek előremozdulását azonnal megállítja a biztonsági öv, és az öt erős csontoknál lévő érintkezési ponton keresztül leadja a mozgási energiáját az ülés felé. Nincs semmi, amibe gyermekünk beleütközhetne, és nem “repül” akadálymentesen előre.
Mivel a pajzsos gyerekülésben az ütközőt nem állíthatjuk teljesen a gyermekünkhöz, és például a medence tájékán túl nagy szabad teret enged, a gyermek az ütközés előtt és közben jobban előre és oldalra tud mozdulni, mintha 5-pontos övvel lenne rögzítve. Egy baleset során azonban minden kontrollálatlan mozgást feltétlenül el kell kerülni. További hátránya a pajzsnak, hogy a gyermektől egy bizonyos távolságra van rögzítve, és a gyermek sérülékeny hasi részénél helyezkedik el, ami egy baleset során erős terhelést kaphat.

 

To Top