Használt gyerekülés? - 2 gyerek után dobjuk ki

A gyermekbiztonsági rendszer használatát törvény írja elő. Ennek elmulasztását pedig bünteti. Attól függően, hogy lakott területen belül, kívül vagy éppen autópályán követtük el a mulasztást 15, 30 vagy éppen 45 eFt-ot kell fizetni.

A gyerekülés használata kötelező, de attól még egyáltalán nem rossz.

A bírságot ugyan megúszhatjuk egy használt gyerekülésnek látszó tárggyal, de valóban jó szívvel ültetnénk bele gyermekünket? Miért ne, hisz a tesó / haver / vadidegen gyerekei is ebben nőttek fel, és semmi bajuk sem lett - a huzat kicsit kopott, de egyébként jó az még!

Márpedig nem jó!

Ma már sok felhasználói kézikönyvben a termék élettartamára vonatkozóan is találunk adatot. Babahordozóknál nem ritka az 5 év, nagyobb gyerekek üléseinél pedig a 7, 8, 9, 10, 11 év. Ezek az értékek nem feltétlenül a márkától függnek, sokkal inkább az egyes típusoktól. Például a Recaro Avan i-Size esetében 7 év, a Recaro Kio esetében 8 év, míg a Recaro Tian esetében 11 év a megadott termékélettartam.

A Recaro Kio felhasználói kézikönyvében pl. ez áll a 135. oldalon:

Ez a gyermekülés úgy van kialakítva, hogy átlagos használat esetén kb. 8 év termékélettartamig őrzi meg a tulajdonságait. A műanyag lassú elfáradása miatt, például napsütés által (UV) a termék tulajdonságai kis mértékben módosulhatnak. Mivel a járműben igen nagy hőmérsékletingadozások és más előre nem látható igénybevételek fordulhatnak elő, ezért feltétlenül tartsa be a következő pontokat:
• Ha a jármű hosszabb ideig a tűző napon áll, akkor távolítsa el a gyermekülést a járműből, vagy fedje le azt egy világos színű kendővel.
• Rendszeresen ellenőrizze a gyermekülés összes műanyag és fém alkatrészének sérüléseit, deformációit, vagy elszíneződéseit. Elváltozások esetén állapítsa meg, hogy a gyermekülést le kell-e selejtezni, vagy ellenőriztetni kell-e a gyártóval és szükség esetén ki kell-e cserélni.
• A szövet megváltozása, különösen a kifakulás normális jelenség és ez nem jelenti a termék hibáját.
 

Meg sem próbáljuk megfejteni, hogy mit jelenthet konkrétan az “átlagos használat” kifejezés. Általános tanulságként inkább csak annyit vonnánk le, hogy teljes biztonsággal átlagosan 2 gyereket szolgálnak ki a gyerekülések, azután pedig mi már nem ültetnénk bele a sajátjainkat.

Használt gyerekülés vásárlásakor adódik még egy kockázat. Nem ismerjük a gyerekülés előéletét. Az, hogy szemre jól néz ki, még nem jelenti egyértelműen azt, hogy nem kapott már szerencsétlen ülés olyan terheléseket, amelyek miatt (és a természetes öregedés miatt) majd épp legközelebb nem úgy fog viselkedni, ahogy az elvárható lenne. Hisz ütközések következményeként kialakulhatnak olyan hajszálrepedések, melyeket szemmel nem, vagy csak nehezen veszünk észre.

El lehet adni, tovább lehet ajándékozni a már nem használt gyereküléseket, de ha felelősségteljesen akarunk viselkedni, akkor hívjuk fel a vevő / ismerős figyelmét a fentiekre, mert ezzel a legtöbben nincsenek tisztában!

 

To Top