Gyerekülés használatával kapcsolatos problémák

Kell másik gyerekülést beszereznünk baleset után?

Csak abban az esetben, ha a biztonsági gyerekülésen sérüléseket fedezünk fel, hiszen így már nem használható biztonságosan. Ha nem látunk rajta sérülést, vizsgáltassuk meg szakértővel vagy a gyártóval. A baleset okozójának biztosítója (kgfb) állja az átvizsgálás, javítás vagy csere költségeit.

 

Fejtámla nélkül

Egy gépjármű akkor biztonságos, ha található benne hárompontos biztonsági öv és a fejtámla / fejtámasz. Amennyiben lehetséges, meg kell csináltatni min. a hátsó ülések számára a fejtámaszt! A felnőtt biztonsági öv kizárólagos használata (fejtámla nélkül) nagyon súlyos sérülésekhez vezethet, ezért idősebb gyermekek a hátsó ülésen ülésmagasítón is ülhetnek, de fontos, hogy ezekhez tartozzon háttámla is, hiszen ezáltal védi a fejet.

 

A gyerekem kioldja / kikapcsolja a biztonsági övet utazás alatt – mit tehetek?

A biztonsági autósülések zárját úgy tervezték, hogy egy lehetséges baleset esetén a segélynyújtó a gyermeket gyorsan ki tudja szabadítani. Ez azt jelenti, hogy a kioldót pirossal jelölik, és a kioldás ereje sem léphet túl egy bizonyos határt. Ez oda vezet, hogy gyerekek is könnyedén ki tudják kapcsolni a zárat. Ilyen esetben / helyzetben tegyük egyértelművé, hogy az autó addig nem megy tovább ill. indul el, amíg a biztonsági öv csatja zárva nincs.

 

Hogyan tegyük biztonságossá az utat egy lakóautóban?

A biztonsági autósülés rögzítéséhez fontos (isofixes rendszeren kívül!) a gépjármű három- vagy kétpontos biztonsági öve. Ezen kívül figyelembe kell még venni, hogy az autósüléseket mindenekelőtt a menetiránynak megegyező ülésekre kössük be. Csak abban az esetben utazhatnak gyerekek oldalt ill. háttal található ülésen, ha már máshogy nem lehet megoldani. Amennyiben három- ill. kétpontos biztonsági öv (a gyerekülés bekötéséhez) már nem áll rendelkezésre, és máshogy nem lehet megoldani, akkor a gyermekeket az autó biztonsági övével kell bekötni. Utazás közben a lakóautó alvóterében gyerekek semmi esetre sem tartózkodhatnak!

 

Gyerekülés bekötése 2 pontos övvel

A legtöbb új biztonsági gyermekülést csak a gépjármű hárompontos biztonsági övével köthetjük be (kivéve: isofix rendszer). Már csak kevés modell esetében lehetséges a kétpontos biztonsági öv általi beszerelés. Erről az autósülés használati útmutatójában bővebb felvilágosítást kaphatunk. Viszont, ha a gyermek testsúlya meghaladja a 25 kg-ot, akkor csak hárompontos biztonsági övvel illetve isofixes rendszerrel rögzíthető a gyerekülés!

 

A 3 leggyakoribb hiba:

 Túl laza bekötés

A szülők gyakran engednek ellenkező gyereküknek, aki nem szeretné, ha bekötnék, ezért lazára veszik az 5 pontos övet

 

A gyerekülés nincs megfelelően rögzítve 

Az ülést nem kötik be megfelelően szorosan a gépjárműbe.

 

 Túl sok ruha

A gyermek túl vastagon van felöltözve!

 

Megfelelő beszerelés

Az öv feszes, a gyerekülés szintén feszes – nem mozdítható, a gyerek pedig nincs vastagon felöltözve.

Helyes bekötés

 

To Top